top of page

Bullet journaling aka #bujo: mijn ervaring

Bijna 10 jaar ben ik nu ondernemer. In die tijd botsten mijn creativiteit en behoefte aan structuur regelmatig. Excellijstjes, post-its, actieplannen, brainstormsessies op behang, tientallen notitieboekjes en zelfs een cursus 'timemanagement' brachten me niet veel verder. Elke methode had een beperking.

Mijn behoefte was groter dan wat al die zaken konden bieden, namelijk:

* privé en zakelijk lopen bij mij door elkaar

* ik uit me niet altijd tekstueel, maar net zo vaak beeldend (tekeningen)

* alles moest op één plek komen en altijd toegankelijk zijn

* geen computersysteem omdat ik minder van elektronica afhankelijk wil zijn

Al deze voorwaarden zorgden ervoor dat ik begon te geloven dat er geen systeem zou bestaan om mijn creatieve chaos te temmen. Totdat iemand me wees op 'Bullet journaling', ook wel #bujo genoemd. Op het internet, met name via Pinterest, is er veel over te vinden. Het is een groeiend fenomeen in Amerika, maar begint ook hier voet aan de grond te krijgen.

Het principe

In het kort is een #bujo een notitieboek waar je al je gedachten, lijstjes, agendapunten, creativiteit in kwijt kan. Elke bladzijde anders, zonder grenzen, Maar dan wel met een systeem als basis. Door gebruik te maken van symbolen, een index, planners en paginanummering creëer je op eenvoudige manier toch een orde.

In deze video word het allemaal nog veel duidelijker:

Mijn ervaring

De hele maand mei heb ik mijn #bujo bijgehouden. In het begin was ik nog voorzichtig en probeerde geen bladzijde te 'verspillen'. Naarmate de maand vorderde durfde ik meer toe te vertrouwen aan het papier en zag ik mijn leven op papier uitgetekend worden. Heel bijzonder om te zien dat de chaos in mijn hoofd op papier ook chaotisch kon lijken. Van boodschappenlijstjes tot mooie quotes die ik tegenkwam of een gedachte die mij me opkwam terwijl ik aan het werk was. Alles achter en door elkaar.

De chaos kreeg orde door te werken met een index. Een soort inhoudsopgave waar je alles in terug kunt vinden. Dus ik hoef niet meer bang te zijn dat ik aantekeningen kwijt zal raken. In de index kan ik precies terug zien waar ik wat heb gekrabbeld.

Door consequent de #bujo bij te werken, leerde ik dat er ook rust in mijn hoofd begon te ontstaan. Ik hoefde niet alles meer te onthouden. De weekenden werden er rustiger door.

Ik raad het iedereen aan die werk, ouderschap, huwelijk, hobby's en sociale contacten probeert te combineren.

Tips

Lijkt het je wat om hiermee te beginnen? Er is veel te vinden op mijn Pinterestbord, maar ook via Google zijn er oneindig veel sites die er iets over vertellen. Toch wil ik je ook daar voor waarschuwen. Ze laten perfect getekende en gevulde #bujo's zien, terwijl de realiteit is dat je ook wel eens pagina's hebt die je liever wilt vergeten. Dus laat het los en begin je eigen versie! Nog wat tips van mijn kant:

1. elk notitieboek werkt, maar zorg wel voor wat andere materialen zoals pennen, markers, kleurtjes, potlood, liniaal en liniaal.

2. probeer ook eens trackers toe te voegen om te zien of je je goede voornemens kunt volhouden.

3. wees niet bang om fouten te maken

4. gebruik symbolen die jij zelf prettig vind en voeg ze toe aan de algemene

5. Enjoy!

Wil je meer weten of gewoon eens weten hoe ik het doe? Neem gerust contact op!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page